Wiza O-1 do USA: Kto się kwalifikuje?

Marzenie o wolności i nieograniczonych możliwościach — to właśnie Stany Zjednoczone. Wciąż pozostaje głównym celem podróży dla wielu ludzi na całym świecie. Prawie żaden inny kraj nie jest tak kochany przez przybyszów jak Ameryka. Jednak na drodze do rozpoczęcia nowego życia trzeba wziąć pod uwagę wiele rzeczy.

Aby pomóc Państwu w realizacji marzenia o "imigracji do USA", prosimy zapoznać się z kilkoma radami.

Zamieszczone w takich publikacjach jak:

Oszczędzać czas

Możliwość oszczędzić swój czas dzięki naszemu rynkowi elastycznych serwisów informacyjnych, które oferują umieszczanie treści sponsorowanych.

Wysokiej jakości media

Uzyskać autentyczny kanał do dzielenia się Państwa historią i materiałami PR z wiodącymi wydawnictwami informacyjnymi i influencerami na całym świecie.

Docelowa publiczność

Wypróbujcie Państwo podejście PRNEWS.io do dotarcia do klientów poprzez publikację historii na stronach skierowanych bezpośrednio do Państwa odbiorców.

Oszczędzać pieniądze

Płacić tylko za posty na wybranych stronach bez opłat miesięcznych i ukrytych opłat.

PRNEWS.IO pomaga mi ustalić, czy post sponsorowany jest uzasadniony, a jeżeli tak, to rynek pozwala mi to zrobić jednym kliknięciem. Dzięki temu nie muszę tracić czasu na komunikację z redaktorami tych stron. Ponadto narzędzie oferuje 100% gwarancję zwrotu pieniędzy, co pozwala mi zabezpieczyć się przed ryzykiem biznesowym, które może być związane z zakupem treści sponsorowanych bezpośrednio od strony, z którą nigdy wcześniej nie współpracowałam.

Alexandra Tachalova, Konsultant ds. marketingu cyfrowego

Alexandra Tachalova
Załóż bezpłatne konto

Co to jest wiza O w USA?

Wizy O to wizy pracownicze bez prawa pobytu w USA dla osób, które wykazują wybitne umiejętności w swojej dziedzinie. Zakres ten obejmuje sztukę, przemysł filmowy lub telewizyjny, sport, edukację, biznes lub nauki ścisłe. Jeżeli wszystko jest prawidłowo przedstawione, mogą Państwo otrzymać wizę O, w tym wizę O1 PHD, wizę O1 dla początkujących przedsiębiorców i inne, udowadniając, że osiągnęli Państwo szczyt w swoim zawodzie.

Mimo że wymagania dotyczące wizy O1 są bardzo wysokie, można ją otrzymać łatwiej, niż mogłoby się wydawać.

Pisząc informację prasową o wydarzeniu, dodadzą Państwo tu i ówdzie więcej informacji lub zaakceptują jakiś fragment. Zalecamy jednak, aby przestrzegać standardowego formatu szablonu informacji prasowej o wydarzeniu:

Różne rodzaje wiz O

Według United States Citizenship and Immigration Services, wiza O ma cztery rodzaje:

1. O1A: Osoby posiadające nadzwyczajne umiejętności w zakresie edukacji, nauki, biznesu lub sportu (z wyjątkiem sztuki, przemysłu filmowego lub telewizyjnego);

2. O1B: Osoby o nadzwyczajnych zdolnościach w dziedzinie sztuki lub przemysłu filmowego lub telewizyjnego;

3. O2: Osoby, które pojadą z artystą lub sportowcem O-1, aby pomóc w określonym wydarzeniu lub występie;

4. O3: Osoby, które mają powiązania rodzinne lub dzieci osób ubiegających się o wizy O-1 i O-2.

Dobra wiadomość jest taka, że nie ma limitów przedłużeń, a więc wykwalifikowani nierezydenci mogą ubiegać się o przedłużenie wizy O1 bez obaw o wyczerpanie maksymalnego limitu.

Ponieważ rodzaje O2 i O3 zależą od wnioskodawcy o wizę O1, poniżej wyjaśnię wszystkie ważne informacje dotyczące uzyskania wizy O1.

Kto może ubiegać się o wizę O1?

Konieczne jest przedstawienie wysokich osiągnięć w jednej z następujących dziedzin: biznes, sport, nauka, edukacja, sztuka, a także przemysł filmowy i fotograficzny.

Dowody osiągnięć:

Prosimy skierować swoją uwagę na dwa ostatnie punkty z powyższej listy z jakiegoś powodu. Czy już Państwo tam jest? Jeśli nie, istnieje wiele sposobów na to, aby o Państwa pomyśle lub zasługach zrobiło się głośno. Katalog PRNEWS zawiera ponad 23.000 mediów z całego świata. W razie potrzeby nie tylko opublikujemy, ale również napiszemy artykuł, news lub informację prasową o Państwa osiągnięciach.

Które publikacje są dla Państwa odpowiednie?

Powyżej znajduje się oficjalna lista kryteriów wyboru dla kandydatów do wizy O1. Oczywiście kontekst artykułów będzie zależał od tego, o jaką kategorię się Państwo ubiegają. Jeżeli jest to nauka i edukacja, wówczas najważniejsze będą artykuły naukowe w specjalistycznych czasopismach. Ale dla większości kategorii potrzebne będą wzmianki o Państwa osiągnięciach w środkach masowego przekazu i publikacjach branżowych. Doskonale będzie, jeżeli w mediach lokalnych i specjalistycznych znajdą Państwo wzmianki o wszystkich ważnych dla Państwa wydarzeniach: otrzymaniu nagród, działalności w ramach społeczności zawodowych, sędziowaniu w konkursach, osiągnięciach biznesowych itp.

Zakończenie

Tworzenie historii sukcesu wizy O1 może wydawać się procesem długotrwałym i kosztownym. Choć pewnie tak jest, to jednak warto, jeżeli jest to sposób najbardziej odpowiedni dla Państwa potrzeb. Tym bardziej, że mogą Państwo znacznie przyspieszyć ten proces, korzystając z pomocy prawników, agencji medialnych i konsultantów.

Co to jest wiza O w USA?

Wiza nieimigracyjna O-1 jest przeznaczona dla osób, które posiadają nadzwyczajne zdolności w dziedzinie nauki, sztuki, edukacji, biznesu lub sportu, lub które mogą wykazać się nadzwyczajnymi osiągnięciami w przemyśle filmowym lub telewizyjnym i za te osiągnięcia zostały uznane w kraju lub za granicą

Jaka jest opłata za złożenie wniosku o wizę O1?

Standardowa opłata za rozpatrzenie wniosku o wizę O1 wynosi 460 USD. Jeżeli zdecydują się Państwo na przetwarzanie premium, będą Państwo musieli zapłacić dodatkowo 1 410 USD oprócz opłaty standardowej. Oprócz opłaty za rozpatrzenie wniosku, należy również przesłać formularz DS-160, który będzie kosztował Państwa 190 dolarów za każdego wnioskodawcę, dla którego składają Państwo wniosek o wizę.

Ile cytatów jest wymaganych, aby zakwalifikować się do wizy badawczej?

Nie ma dokładnej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, ile wzmianek mają Państwo w momencie rozpoczęcia kampanii medialnej. Doskonale będzie, jeżeli zdecydowana większość Państwa osiągnięć przedstawionych w sprawie wizowej będzie poparta publikacjami w mediach lub czasopismach naukowych.

Ile kosztuje adwokat imigracyjny?

W przypadku wniosków o zieloną kartę lub innych usług, opłaty mogą być różne w różnych regionach Stanów Zjednoczonych. Ale przynajmniej mogą Państwo porównać ceny w swoim regionie. Prawnik imigracyjny pobiera opłatę od 150 do 300 dolarów za godzinę, przy czym średnia opłata za 30-minutową konsultację wynosi od 75 do 150 dolarów. Pomoc prawna przy wypełnianiu i składaniu podstawowych formularzy imigracyjnych wynosi od 250 do 800 USD, natomiast pomoc w uzyskaniu zielonej karty kosztuje od 800 do 5 000 USD, plus opłaty USCIS od 460 do 700 USD.

W przypadku postępowania o deportację w sądzie imigracyjnym, prawnik poprosi Państwa o zapłatę w zależności od tego, czego spodziewa się, że trzeba będzie dokonać: całkowita opłata w prostej sprawie może wynieść zaledwie 1500 USD, a w bardziej skomplikowanej — około 10 000 USD.